Oosterse hersenkraker: de Japanse puzzel

Het Japanse schrift leent zich niet voor het maken van kruiswoordpuzzels en andere woordpuzzels. Maar dat weerhoudt Japanners er niet van om te puzzelen. Ze verzinnen gewoon andere briljante puzzelvormen om je brein over te breken. Waarschijnlijk ben je al bekend met de sudoku en binaire. Voor de liefhebbers van logische puzzels geeft Sanders nu ook de ‘Japanse puzzel’ uit. Misschien heb je al kennisgemaakt met de Japanse Puzzel Special. Vanaf deze week is ook het splinternieuwe Japanse Puzzelblok­ met handige uitneembare pagina’s overal verkrijgbaar. Niet makkelijk, wel ongelofelijk verslavend!

Hoe het werkt
De Japanse puzzel is eigenlijk een verborgen tekening en bestaat uit een leeg diagram met erboven en ernaast getallenreeksen. In het diagram moeten hokjes wit blijven of zwart gekleurd worden, afhankelijk van de aanwijzingen in de getallenreeks. De getallen geven aan hoeveel sets van zwarte hokjes er in een rij of kolom komen, altijd van elkaar gescheiden met ten minste één wit hokje. Is de aanwijzing bijvoorbeeld ‘5 2 4’, dan moet er in deze rij of kolom eerst een set van vijf aaneengesloten zwarte hokjes komen, dan twee en dan vier. Als je de aanwijzingen goed volgt en de puzzel oplost ontstaat er in het diagram een veelal koddige tekening. Onder de puzzel staat een (cryptische) omschrijving die betrekking op de tekening heeft.

Voorbeeld
Om te beginnen is het handig te kijken welke rijen en kolommen bijna volledig gevuld moeten worden met zwarte hokjes. In de onderstaande puzzel zie je in de onderste rij het getal 10 staan. Dat betekent dat in die rij een aaneensluitende reeks van 10 zwarte vakjes komt te staan. Waar deze reeks begint, weten we nog niet. Als het 1e tot en met het 10e vakje zwart worden, dan blijven de laatste 5 vakjes wit. Als de eerste 5 vakje wit blijven, worden het 6e t/m het 15e vakje zwart. Zeker is dus dat het 6e t/m het 10e vakje zwart worden. Het is handig om de vakjes waarvan niet duidelijk is of ze wit of zwart zijn, te voorzien van een punt. Is een vakje wit, dan zet je een streepje. Een zwart vakje wordt helemaal ingekleurd. Nu van de onderste rij een aantal vakjes zwart ingekleurd kunnen worden, kun je in de verticale kolommen gaan kijken welke informatie daar staat. Kolom 6 geeft aan dat onderin een serie van 6 zwarte vakjes staat. Die kun je inkleuren en afsluiten met een wit vakje (streepje). In kolom 7 en 8 staat het cijfer 2, die kun je ook inkleuren en afsluiten met een wit vakje (streepje). In deze voorbeeldpuzzel hebben we je al een beetje op weg geholpen. Download de puzzel hier om hem zelf af te maken!

Japanse_puzzel

Laatste tip nodig? Kijk nu naar de rij boven de onderste. De aanwijzing is ‘4 4’. Als het goed is weet je nu waar de eerste vier zwarte hokjes komen en dan vanzelf ook waar de volgende vier hokjes (ongeveer) komen.

Niet onder de indruk? Het voorbeeld is een 3 stippen puzzel. In het Japanse Puzzel Puzzelblok zijn extra 6 stippen puzzels opgenomen voor de uitblinkers die in 2 of 3 stippen geen uitdaging meer vinden.

Succes!

Japanse Puzzels zijn hier te koop.

2018-01-02T14:35:51+00:00

2 Reacties

 1. Susanne 5 januari 2016 om 22:25

  Ik houd erg van Japanse puzzels, heel leuk dat dit handige blok nu in de schappen ligt. Beetje jammer alleen dat naast elke puzzel het pdf bestand staat waar de oplossing in staat vermeld.

  • Anne Sophie Schotman 7 januari 2016 om 12:18

   Beste Susanne,

   Bedankt voor je reactie.

   Door een vergissing is er inderdaad een drukbestand gebruikt waardoor er extra teksten (bestandsnamen) zijn afgedrukt op de pagina’s in het nieuwe Japanse puzzelblok.
   Dit is natuurlijk niet de bedoeling geweest, onze excuses daarvoor. Ook de verschijningsdatum van het 2e Japanse puzzelblok staat niet vermeld. Deze verschijningsdatum is 17 maart 2016.

Reacties zijn gesloten.

X