Japans!

Bij Sanders hebben we behalve de traditionele kruiswoorden nog veel andere puzzels, waaronder die een Japanse oorsprong hebben. Het bekendste voorbeeld is de sudoku, die inmiddels in vele kranten te vinden is. Maar naast de sudoku zijn er ook nog andere van oorsprong Japanse puzzels die ook hun weg hebben gevonden naar de Nederlandse puzzelaar.

Het is u wellicht opgevallen dat deze puzzels enkel cijfers bevatten, of te maken hebben met cijfers. Dit heeft een voorname reden: het Japanse alfabet. Anders dan ons alfabet bestaat het Japanse alfabet uit karakters, die één woord of meerdere woorden uitbeelden. Dit is lastig te verwerken in een gewoon kruiswoord, waar losse letters nodig zijn om het diagram in te kunnen vullen.

Er is echter ook in Japan behoefte aan puzzelen en voor het alfabetprobleem moest een oplossing gevonden worden. Dit heeft geleid tot diverse puzzels met cijfers, zoals de sudoku, kakuro en het nonogram. Nonogram?

Het nonogram staat in Nederland bekend als de ‘Japanse Puzzel’. Het diagram van een nonogram bestaat uit een veld met ruitjes en over de horizontale en verticale as staan getallen (zie afbeelding hieronder).  Als u de juiste vakjes zwart kleurt, ontstaat er een afbeelding en dat is de oplossing van de puzzel.

Naast het nonogram is ook de futoshiki over komen waaien uit Japan. Deze puzzel is een variant op de bekende sudoku en staat in ons land beter bekend onder de titel ‘Groter dan, kleiner dan’.

 

Het principe van deze puzzel is hetzelfde als bij de sudoku, met als extra uitdaging de groter dan: ‘>’ en kleiner dan: ‘<’ tekens.  Zo kunt u bijvoorbeeld niet  1 > 9 invullen maar wel 2 < 5.

Zo ziet u maar dat Japan een land is van creatieve mensen! Overigens kunt u al deze puzzels in diverse van onze uitgaven vinden, check de puzzelkiosk maar eens!

2018-01-09T12:16:25+00:00

2 Reacties

 1. Hugo van der wildt 8 april 2017 om 14:46

  Waar kan men de puzzels sudoku kleiner dan,groter dan kopen?

  • Linda Willemsen 10 april 2017 om 08:40

   Beste Hugo,

   We hebben helaas geen bundel met alleen kleiner dan, groter dan sudoku’s. Een aantal van dit soort sudoku’s zijn echter wel te vinden in de Sudoku Goud Editie. Het eerste nummer is nog te koop in onze puzzelkiosk en het tweede nummer verschijnt 22 mei en die zal ook bij de boekhandel en supermarkt te koop zijn.

Reacties zijn gesloten.

X